Does it spark joy?

Jij hebt ze vast ook. Ik wens ze je in elk geval toe: dingen waarvan de zon opeens gaat schijnen. Gebeurtenissen die je dag van een zes naar een acht tillen. Ervaringen waar je energie van krijgt. Waar je van opknapt. Things that really spark joy. Dat je ongemerkt breeduit zit te glimlachen. Dat je opeens bevangen wordt door een opgewektheid die niemand kan verklaren, en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat. Van die dingen.

Voor mij zijn die onverhoedse geluksmomenten vaak verbonden met taal en met klanten. Met duidelijke taal en waardevolle klanten. En nou moet jij eens kijken waar deze CNTXT vol mee staat! Ik bedoel maar.

En leerzaam is deze CNTXT ook nog eens, zoals altijd. Taalcentrum-VU verzorgt erg veel schrijftrainingen voor uiteenlopende overheden. Onlangs was dat werk in het nieuws: Taalexperts gaan ambtenaren bijspijkeren over duidelijke taal, meldde de NOS. (Ik heb niemand horen beweren dat dat een overbodig initiatief was). Maar kijk nu: in deze CNTXT lees ik dat je tegenwoordig beter ook niet meer over ambtenaren kunt spreken. Dat woord is niet inclusief genoeg. Lees zelf welk woord ervoor in de plaats gekomen is.

Wil je ook nog weten hoe je dat doet, echt inclusief schrijven? Teksten redigeren zodat ze genderneutraal en inclusief zijn: doen we steeds meer. Daarover staat dan weer niets in deze CNTXT, ja hoor eens het is een keer genoeg, maar wel op onze website. Neem gerust contact met ons op. Moet jij eens kijken hoe je daarvan opknapt.


Rob Doeve